Reseptit

Käyttövinkkejä

Hampputuotteet ovat helppo ottaa osaksi päivittäistä ruokavaliota. Tässä muutamia yksinkertaisia käyttövinkkejä kullekin hampputuotteelle. Kaikkia tuotteita voi käyttää myös leivonnassa.

Kokonaiset hampunsiemenet: Lisää smoothieihin, jogurttiin tai rahkaan. Smoothieissa parhaimmillaan, koska siemen murskataan valmiiksi.
Idätä ja versota.

 

Kuoritut hampunsiemenet: Erittäin pehmeitä ja pähkinäisiä. Voidaan lisätä melkein mihin vain.
Lisää puuroon (esim. 1 dl puurohiutaleita ja 0,25-0,5 dl kuorittuja hampunsiemeniä), jogurttiin, rahkaan yms. Erinomaisia ripoteltuna salaatin joukkoon tai vaikka munakkaan päälle.

Hamppuöljy: Erinomainen salaatinkastikkeissa. Jos maku tuntuu liian voimakkaalta, voidaan sekoittaa oliiviöljyn kanssa ja maustaa esimerkiksi valkosipulilla ja sitruunalla.
Voidaan lisätä suoraan puuron tai jogurtin joukkoon. Monet käyttävät lisäravinnetyyppisesti yhden tai useamman ruokalusikallisen päivässä.
Hamppuöljy kestää huonosti paistamista eikä sitä kannata käyttää paistoöljynä. Paistamiseen soveltuu erinomaisesti camelinaöljymme.

Hamppurouhe: Lisää jogurtin, rahkan tai puuron joukkoon. Soveltuu myös proteiini- ja kuitulisäksi smoothieen.

  

Ainesosat: 

  • 5 dl vettä
  • reilu 1 dl hampunsiemeniä
  • (ripaus suolaa ja sokeria)

 

Valmistus: 

  1. Liota paahtamattomia hampunsiemeniä 12 tuntia ja huuhtele siivilässä.
  2. Hienonna siemenet veden kanssa tehosekoittimessa mahdollisimman hienoksi. Kaada seos tiheän siivilän läpi ja mausta halutessasi suolalla ja sokerilla. Sokerin voi korvata myös agave- tai vaahterasiirapilla.

Vinkki! Juoma säilyy jääkaapissa kaksi päivää ja sitä voi käyttää smoothieihin. Jäljelle jääneen siemenmurskan voi käyttää pihveihin tai sämpylöihin.

 

Lähde: Mikk Mägi ja Loore Emilie Raav (Vegaia 3/2012). Kuva: Marju Randmer.