Hampputuotteet ovat helppo ottaa osaksi päivittäistä ruokavaliota. Tässä muutamia yksinkertaisia käyttövinkkejä kullekin hampputuotteelle. Kaikkia tuotteita voi käyttää myös leivonnassa.
Kokonaiset hampunsiemenet: Lisää smoothieihin, jogurttiin tai rahkaan. Smoothieissa parhaimmillaan, koska siemen murskataan valmiiksi.
Idätä ja versota.
Kuoritut hampunsiemenet: Erittäin pehmeitä ja pähkinäisiä. Voidaan lisätä melkein mihin vain.
Lisää puuroon (esim. 1 dl puurohiutaleita ja 0,25-0,5 dl kuorittuja hampunsiemeniä), jogurttiin, rahkaan yms. Erinomaisia ripoteltuna salaatin joukkoon tai vaikka munakkaan päälle.
Hamppuöljy: Erinomainen salaatinkastikkeissa. Jos maku tuntuu liian voimakkaalta, voidaan sekoittaa oliiviöljyn kanssa ja maustaa esimerkiksi valkosipulilla ja sitruunalla.
Voidaan lisätä suoraan puuron tai jogurtin joukkoon. Monet käyttävät lisäravinnetyyppisesti yhden tai useamman ruokalusikallisen päivässä.
Hamppuöljy kestää huonosti paistamista eikä sitä kannata käyttää paistoöljynä. Paistamiseen soveltuu erinomaisesti camelinaöljymme.
Hamppurouhe: Lisää jogurtin, rahkan tai puuron joukkoon. Soveltuu myös proteiini- ja kuitulisäksi smoothieen.
Paahda siemeniä kuivalla paistinpannulla koko ajan sekoitellen, kunnes siemenet alkavat tuoksua ja mahdollisesti hieman pomppia. Kaada välittömästi kulhoon, pois kuumalta pannulta.
Hampunsiemenistä voi tehdä myös hamppumaitoa, jota saadaan jauhamalla hampunsiemeniä veden kanssa sauva- tai tehosekoittimessa suhteessa 1:3. Siivilöi hamppumaito sekoitetuista aineksista. Siemenmurskan voi käyttää esimerkiksi leivontaan, puuroon tai kasvispihveihin.
Lähde: Inna Somersalo, Päivi Mattila, Hanna Tuomisto, Henri Haimi: Härkäpapua sarvista - Herkullista kasvisruokaa läheltä. Moreeni 2010.