Hamppumaito on ravinteikas ja vegaaninen vaihtoehto lehmänmaidolle. Sen voi valmistaa helposti kotona vain muutamasta aineksesta. Tässä kaksi erilaista reseptiä:
Versio 1 – Paahdetuista hampunsiemenistä
Ainesosat:
-
1 osa hampunsiemeniä tai kuorittuja hampunsiemeniä
-
3 osaa vettä
-
ripaus suolaa tai makeutusta (esim. sokeri tai siirappi)
Valmistus:
-
Paahda hampunsiemenet kuivalla pannulla, kunnes ne alkavat tuoksua ja saavat hieman väriä.
-
Lisää vesi ja hienonna seos sauvasekoittimella.
-
Siivilöi valmis hamppumaito ja käytä juomana, smoothieissa tai kahvissa.
👉 Vinkki: Siivilään jäänyttä siemenmurskaa voi hyödyntää leivonnassa, puuroissa tai kasvispihveissä.
Lähde: Inna Somersalo, Päivi Mattila, Hanna Tuomisto, Henri Haimi: Härkäpapua sarvista – Herkullista kasvisruokaa läheltä. Moreeni 2010.
Versio 2 – Liotetuista hampunsiemenistä
Ainesosat:
-
5 dl vettä
-
reilu 1 dl hampunsiemeniä
-
ripaus suolaa ja makeutusta (esim. sokeri, agavesiirappi tai vaahterasiirappi)
Valmistus:
-
Liota paahtamattomia hampunsiemeniä 12 tuntia ja huuhtele.
-
Hienonna siemenet veden kanssa tehosekoittimessa mahdollisimman hienoksi.
-
Siivilöi seos tiheän siivilän läpi ja mausta makusi mukaan.
👉 Vinkki: Hamppumaito säilyy jääkaapissa noin kaksi päivää. Jäljelle jäänyt siemenmurska sopii esimerkiksi sämpylätaikinaan tai pihveihin.
Lähde: Mikk Mägi ja Loore Emilie Raav: Vegaia 3/2012. Kuva: Marju Randmer.
0 kommenttia